Veelgestelde vragen

Mag ik mijn muren schilderen/ nieuwe vloerbekleding leggen/ poortje plaatsen/ …?
Als je een verandering wil aanbrengen aan de woning, ben je verplicht het RSVK vooraf in te lichten. Het RSVK zal je vraag, samen met jou, op papier zetten en daarna de toestemming vragen aan de eigenaar. Dit document wordt bij de plaatsbeschrijving gevoegd. Als je veranderingen aanbrengt zonder toestemming van het RSVK kan er bij uittrede gevraagd worden om de woning terug in zijn oorspronkelijke staat te brengen.

Wat is vermindering onroerende voorheffing en heb ik hier recht op?
Als een eigenaar een woning verhuurt aan een gezin met minimum twee kinderen of een persoon met een beperking krijgt de eigenaar een belastingvermindering. Deze teruggave van de belastingen is bestemd voor de huurder. Als huurder ontvang je een brief met het bedrag van deze mindering. Ook de eigenaar krijgt deze brief. Het RSVK wordt niet op de hoogte gesteld. Om deze teruggave te kunnen ontvangen dien je deze brief binnen te brengen bij het RSVK!

Is mijn inboedel verzekerd?
Ja! De brandverzekering van het RSVK beschermt het gebouw en de inboedel tot een verzekerde waarde van 10.000 euro. De inboedel wordt niet verzekerd als de verzekerde waarde hoger zou zijn dan 10.000 euro. Hiervoor ga je best zelf een verzekering aan bij een bank of verzekeringskantoor.

Wat moet ik doen als ik wil verhuizen?
Verwittig tijdig het RSVK! Als je verhuist naar een woning op de private huurmarkt bedraagt je opzegtermijn 3 maanden. Indien je verhuist naar een sociale woning bedraagt de opzegtermijn
2 maanden. Het RSVK helpt je graag bij het opmaken van je opzegbrief!

Heb ik recht op huursubsidie?
Als je een woning huurt van het RSVK waregem en je inkomen is niet te hoog, dan heb je recht op huursubsidie. Wij vragen deze subsidie voor jou aan bij Wonen-Vlaanderen. Belangrijk: Sinds 1 mei 2019 moet je zich niet meer inschrijven op de wachtlijst van een sociale huisvestingsmaatschappij, doch raden wij dit sterk aan omdat de huurprijzen bij een sociale huisvestingsmaatschappij nog lager zijn en je hebt meer woonzekerheid. Voor Waregem, Sint-Eloois-Vijve en Anzegem is dat Helpt Elkander. Voor Deerlijk, Desselgem en Beveren-leie is dat Mijn Huis. Voor Wortegem-Petegem is dat Vlaamse Ardennen. Voor Zulte is dat Volkshaard of Habitare+. Als de huursubsidie goedgekeurd wordt, krijg je een brief van Wonen-Vlaanderen. Het RSVK zal je dan een brief sturen met je nieuwe huurprijs. Deze nieuwe huurprijs bedraagt dan de originele huurprijs verminderd met de huursubsidie. Voor vragen over je persoonlijk dossier kan je steeds bij het RSVK terecht.

Heb ik recht op de huurpremie?
De huurpremie ontvang je wanneer je vier jaar op de wachtlijst van een sociale huisvestingsmaatschappij staat. Je kan nooit huurpremie en huursubsidie tegelijkertijd ontvangen. Wonen Vlaanderen zal je de premie toewijzen die voor jou het meest voordelig is. Vanaf 1 mei 2020 zal een SVK-huurder geen recht meer hebben op huurpremie. Mogelijk heb je wel recht op huursubsidie.

Hoe blijf ik op de hoogte van veranderingen van het RSVK?
Op deze website kan je al heel wat informatie terugvinden. Daarnaast houden we je steeds op de hoogte via normale briefwisseling, e-mail, SMS, Whatsapp, Messenger, ...